BİR ZEKA SPORU: BRİÇ Briç, ilk olarak 20.yy’ın başlarında oynandığı düşünülen bir oyundur. Standart iskambil destesiyle oynanan bu spor fiziksel bir spor olmayıp, Uluslararası Akıl Oyunları Federasyonu’nun kabul ettiği dört akıl sporundan biridir. Briç sporu, vücudu zinde tutmak için yapılan sporlar gibi zihni zinde tutmak için önem taşır. Fiziksel bir aktivite içermediği düşünüldüğünde her yaştan, dilden, cinsiyetten insanın kolaylıkla yapabildiği bir spor türüdür.
Sporcuların analitik düşünme, konsantrasyon, plan yapabilme, sosyal sorumluluk alabilme özelliklerini geliştirir. Briç akıl, zeka ve hafıza kullanan bir beyin sporudur. Diğer spor dallarındaki gibi kurallar, etik değerler, disiplin, eğitim, uygulama, yarışma, performans, fair play yanında strateji, planlama, konsantrasyon, bilgiyi doğru kullanma, azim gereken bir spordur. Briçin başlıca geliştirdiği kişilik özellikleri ise başarılı iken performansı korumak ve geliştirmek, başarı ve başarısızlığı yönetmek, kendini motive etmek, risk almak, özdenetim sağlamak, sınırlarını zorlamak, rakibe saygı duymak, doğru karar verme yetisi ve daha niceleridir.
ABD California Üniversitesi'nin, bir dizi denek üzerinde uyguladığı grup çalışmaları sonucunda yayınlanan raporda; bricin, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı bir çare olduğu belirtiliyor. Bugün yıllık 20.000.000 USD bütçesi, 200.000 üyesi olan ACBL, (American Contrat Bridge Lig) yayınlarında bricin tarihinden bahsederken, "İlk defa Türkiye'de İstanbul'da oynanmıştır ve adını Haliç'in üzerindeki Galata Köprüsü'yle olan ilgisi nedeniyle bridge olarak almıştır." demektedir. Olimpiyatları, Avrupa ve Dünya Şampiyonaları düzenlenen briç, uluslararası kurumlarca organize edilmektedir. Her ülkede briç kulüplerinin üye olduğu ulusal federasyonlar vardır. Türkiye'de ulusal federasyonumuz, Türkiye Briç Federasyonu'dur. Dünya coğrafi olarak 8 briç bölgesine bölünmüştür. Bu 8 briç bölgesinin, bir organizatör kuruluşu vardır.
Türkiye, Avrupa bölgesinde yer almaktadır ve Türkiye Briç Federasyonu, European Bridge Leageu‘e üyedir. 8 bölge dünya bricini oluşturur ve her bölgenin organizatörü kuruluş, Dünya Bridge Federasyonu'nun (WBF) üyesidir. Dünya Briç Federasyonu (The World Bridge Federation -W.B.F.-) Oslo kentinde, Ağustos 1958 tarihinde; 1930’larda kurulan Amerikan Kontrat Briç Ligi (American Contract Bridge League), Avrupa Briç Ligi (European Bridge League) ve Avustralya Briç Konseyi (Australian Bridge Council) temsilcileri tarafından kurulmuştur. Bugün, WBF’ nin beş kıtada yakın ilişkide olduğu 120 Ulusal Briç Kuruluşu ve yaklaşık 1 milyon kayıtlı üyesi ve festival ve turnuvalara iştirak eden yaklaşık 1 milyon kayıt dışı oyuncu vardır. Tüm bu oyuncular masterpoint planına göre her yıl sıralanmaktadır. Tüm dünyada 60 milyon briç oyuncusu vardır. Ulusal Briç Kuruluşlarının yaklaşık yarısı kendi ülkelerinin Ulusal Olimpiyat Komiteleri ve Spor Bakanlıkları tarafından tanınmakta veya resmi görüşmeleri devam etmektedir. WBF IOC ( Uluslararası Olimpiyat Komitesi ) tarafından Mart 1999 tarihinde Seul’ de yapılan 109. Toplantısında, Yönetmeliğinin 29. Maddesi uyarınca tanınmıştır. W.B.F. yapılanmasını ve yönetmeliğini IOC Hakem Kurulu ve Anti-Doping yönetmeliklerine uygun olarak düzenlemiştir.
Türkiye Briç Federasyonu 1997 yılında kurulmuş olup, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini yürütmektedir. Bünyesindeki lisanlı birçok sporcunun Olimpiyat Oyunları, Avrupa ve Dünya Şampiyonaları’nda birçok başarısı bulunmaktadır. Briç sporu yapılan turnuvalar ile gerçekleşir. Belirli bir eğitim aldıktan sonra sporcular turnuva briçine dahil olurlar. Federasyonun düzenlediği her ildeki turnuvaların dışında, her ilde bulunan Briç Kulüpleri sayesinde briçin gelişmesi ve yaygınlaşması hedeftir. Ülkemizde 100’ü aşkın briç kulübü bulunmaktadır. Aynı zamanda Spor Bakanlığı’na bağlı olan bu spor kulüpleri hem briç öğrenmek isteyenlere dersler düzenlemekte hem de turnuvalar organize etmektedirler.
Ülkemizde Briç oynayan çok sayıda insan olmasına rağmen "Turnuva Briçi" oynayan lisanslı briç sporcusu sayısı halen 10.000 kadardır. Bricin diğer spor branşlarında mümkün olmayan özelliği, öğreniminizi tamamladığınızda katılacağınız bir briç turnuvasında, Türkiye Şampiyonu oyuncularla aynı masada oyun oynayabilirsiniz. Hatta katılacağınız uluslararası turnuvalarda, Dünya Şampiyonlarına karşı da oynayabilirsiniz. Türkiye briç sporu açısından gelişmekte olan bir ülkedir. Milli takımlar düzeyinde birçok başarıya imza atmıştır. Ülkemizde ilk Briç Turnuvası 1954 yılında düzenlenmiştir. İlk "Milli Takım" 1969 'da Oslo'da yarışmıştır.
Türkiye Briç Federasyonu Masterpoint ( puanlama ) sıralaması güncel birincisi ve Türk Milli Takım sporcusu Süleyman Kolata, 1963 senesinde Karaman’da doğdu. Kadıköy Anadolu Lisesi’ni bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne girdi. Fakat buradaki öğrenimini 3. sınıftayken bıraktı. Daha sonra bir süre Milliyet Gazetesi’ne ait ithalatçı bir firmada çalıştı. 1994 senesinden beri profesyonel briç eğitmenliği, oyunculuğu ve takım kaptanlığı yapmaktadır. Yaklaşık 20 seneden beri İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı Sosyal Hizmetler Komitesi bünyesinde dersler ve turnuvalar düzenlemektedir.
Aynı zamanda Hoşgörü Briç Kulübü bünyesinde çalışmalarına devam etmektedir. Türkiye’nin birçok yerinde düzenlediği seminer ve toplantıları haricinde 1987 senesinde Türk Genç Milli Takımında yer aldıktan bu yana A Milli Takım’da 3 olimpiyat, 4 Avrupa Şampiyonası, 2 Dünya Şampiyonası’nda ve birçok uluslararası turnuvada oynamıştır. Türkiye’de 20 adet büyük turnuva ve yüzlerce özel turnuva kazanmıştır. Bu turnuvalardan kazandığı başarı puanları ile Türkiye Briç Federasyonu Masterpoint sıralamasında birinci sırada yer almaktadır.
Yeni başlayanlar için ders kitabı ve ileri seviyedekiler için Seminer Notları isimli iki kitabı vardır. Türkiye briçinin her kategorisindeki sporculara , genç ve kadın sporculara koçluk , eğitmenlik ve partnerlik yapıp gelişimleri için çaba sarf etmektedir.